Работен состанок на Уметничкиот совет на Фото сојуз на Македонија

Работен состанок на Уметничкиот совет на Фото сојуз на Македонија

Изложба на „Современа словенечка фотографија“

Од деветти ноември 2015 година во НГМ – Чифте Амам е отворeнa изложбата на фотографии, насловена како „Современа словенечка фотографија“.

Организатор е Фото сојузот на Македонија, кој по поставката „Бисери на српската фотографија 1945-2000“, „Современа бугарска фотографија 2000-2015“ ја претставува оваа изложба пред македонската јавност.

 

Пред македонската публика се претставуваат 38 современи словенечки автори со 62 фотографии, во избор на уметничкиот совет на Фото сојузот на Словенија.  

Пријавување за учество на Денови на Македонска Фотографија

Фото сојузот на Македонија ги повикува сите заинтересирани членови да се пријават за учество на 53 Денови на Македонска Фотографија, кои ќе се одржат во  манастирот Јоаким Осоговски во период од втори октомври до четврти октомври 2015 година.

Од Фото сојузот ги замолуваат своите членови информацијата за пријавување на годинешниве Денови на Македонска фотографија да ја постават на своите профили на социјалните мрежи (Фејсбук...) за да можат  и други заинтересирани лица вљубеници во фотографијата, да ја видат и да ги испратат своите фотографии и од  други фотографи.

Цена на спиење во манастирски конаци е околу 600 ден по вечер, односно околу 800 ден во хотелски смештај.  Точната цена се уште се договара и ќе зависи од бројот на пријавени учесници.

Сите заинтересирани, кои би сакале да поминат три дена во опуштено фотографско дружење, снимање, изложби, сериозни фотографски разговори, да се пријават кај :

Дарко Петровски:     Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Боро Рудиќ:            Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Голем успех на Македонската фотографија

Почитувани,

УНЕСКО оваа година ја прогласи за година на светлото. Фотографијата е уметност на светлото. Македонската фотографија која  на овие простори постои скоро 170 години, и покажува дека талентот, работата и упорноста секогаш даваат резултати, а добрите фотографии остануваат како дел од визуелното паметење на овој народ.

Повеќе...