Меѓународен АРГ маратон Катланово - Пролет 2018

Меѓународен АРГ маратон Катланово - Пролет 2018  во организација на Радио ориентационен клуб Младост и Народна техника на Македонија. 

13-ти ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН АРДФ МАРАТОН на терените на Катлановска бања

Na osmi i devetti  oktomvri 2016 godina na terenite vo okolinata na Katlanovo-Katlanovska Bawa vo organizacija na RADIO-ORIENTACIONIOT KLUB ..MLADOST.. od Skopje i soorganizatori NARODNA TEHNIKA NA MAKEDONIJA i NARODNA TEHNIKA NA GRAD SKOPJE }e se odr`i:

13-ti INTERNACIONALEN ARDF MARATON ..Katlanovska Bawa-2016..

 

Vo isto vreme }e se odr`at natprevarite na 144 MHz /3 ili 5 predavateli/ + far za 144 MHz i 3.5 MHz / 5 predavateli/ + Far za 3,5 MHz.

Повеќе...

ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН АРДФ МАРАТОН на терените на Катлановска бања

На  трети и четврти октомври 2015 година на терените во околината на Катланово-Катлановска Банја ќе се одржи 12-ти ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН АРДФ  МАРАТОН /Скопје-Македонија/ во организација на РАДИО-ОРИЕНТАЦИОНИОТ КЛУБ ..МЛАДОСТ.. Како соорганизатори се НАРОДНА ТЕХНИКА НА МАКЕДОНИЈА и НАРОДНА ТЕХНИКА  НА ГРАД СКОПЈЕ. 

На Интернационалниот маратон ќе се одржат натпреварите на 144 MHz /3 или  5 предаватели/ и  3.5  3.5 MHz /5 предаватели/.

Повеќе...

Од 9 до 13 октомври во Охрид: Светско првенство во брза телеграфија

Дваесет и пет репрезентации на радиоаматери од 9 октомври до 13 октомври ќе учествуваат на 12 Светско првенство во брза телеграфија, што ќе се одржи во Охрид во организација на Радиоаматерски сојуз на Македонија. Националните тимови од 25 држави од целиот свет (меѓу кои и од Казахстан, Оман, Саудиска Арабија, Белорусија...) ќе се натпреваруваат во четири дисциплини: брзо предавање пораки; прием на пораки (шифрирани  и отворени ); симулација на одржување на радиоаматерски врски и во дисциплината прием-предавање на радиоаматерски знакови. Натпреварите ќе се одвиваат во девет категории на различна возраст и во машка и женска категорија. 

Ова е второ Светско првенство на радиоматери кое се одржува во нашата земја, а РСМ ја доби организацијата во конкуренција на четири други држави. Првото првенство се одржа во 2005 година исто така во Охрид.

Претседателот на РСМ Звонко Стаменов, кој во светот на радиоаматерите е познат под името Z35W очекува македонската репрезентација да го потврдат успехот од претходните светски првенства. Досега нашите радиоаматери во натпреварувањата со другите колеги од светот освоиле 4 златни, 5 сребрени и 12 бронзени медали во различни дисциплини и категории. 

- Нашите членови покажуваат се подобри резултати на натпреварувањата. Годинава очекуваме да се потврди нашиот досегашен резултат и подобрување на рејтингот на меѓудржавно ниво. Нема да учествуваме во сите категории, а најслабо стоиме во женска конкуренција - вели Звонко Стамов.  

Натпреварите на радиоаматерите ќе се одржуваат во хотелот Десарет, кој нуди одлични услови за гостите, а ги задоволува и сите технички потреби за одржување на ова светско првенство на радиоаматери. 

Известување

Во организација на РСМ и Народна техника на Македонија македонска делегација со натпреварувачи предводена од претседателот на РСМ Звонко Стаменков ќе учествува на Европското првенство по ХСТ кое што ќе се одржи од 12 до 16 септември во Бар,Црна Гора. На оваа Европско првенство ќе учествуваме со наши натпреварувачи и судии. Исто така ќе се одлучува и за нашата апликација за 2015 година да бидеме домаќини на Светското првенство по ХСТ.